Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб05282022

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Почти 2 милиона е дупката в общинския бюджет на Сопот, с която екипът на кмета Дойнов трябва да се справи
Вторник, 18 Януари 2022 11:12

Почти 2 милиона е дупката в общинския бюджет на Сопот, с която екипът на кмета Дойнов трябва да се справи Избрана

Оценете
(1 глас)

Решенията на Общинския съвет за местните данъци и такси доведоха до финансов колапс

Източник: rnews.bg

Няма човек, който иска да бъдат повишени данъците, няма и управник, който да вземе решение за повишение без това да е крайно необходимо. Но крайната необходимост в българските общини е настъпила от поне две години, има редица препоръки и предписания на финансовите институции в България за плавно и справедливо повишение на налозите, за да се избегнат тежки кризи и сътресения. В единият случай ощетени са гражданите и юридическите лица, в другия случай – общините. „Разбираемо е решението на Общинския съвет, те избраха да действат предпазливо, популистки и неразумно, защото резултатът сега е драматичен – близо 2 милиона разлика между приходите и разходите в общинския бюджет“, заяви Николай Новаков, заместник-кмет на община Сопот. Той поясни, че увеличението, което е предложено, мотивирано и дискутирано със съветниците, е предвиждало незначително увеличение за физическите лица, малко по-осезателно за юридическите, но в никакъв случай драстично или непосилно. За сметка на това сборът от приходите от местните данъци и такси е щял да промени баланса на приходите и разходите, вместо сега общината да е изправена пред пълна невъзможност за развитие и посрещане на финансовите нужди.
 
В този контекст кметът Деян Дойнов призова Общинския съвет за провеждане на присъствени заседания и активна работа, защото има тежки проблеми за решаване и е необходимо да има пълноценна дискусия и решения. Несигурността в действията, липсата на последователност и отговорност е недопустима и непростима за хора, които държат съдбата на Сопот и Анево в ръцете си.
 
 
Източник: rnews.bg
 
Прочетена 311 пъти