Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря12072022

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Празник на лавандулата в Карлово
Събота, 25 Юни 2022 18:28

Празник на лавандулата в Карлово Избрана

Оценете
(5 гласа)

Медия

С жънене на лавандула и жътварски песни, съпроводени от звуците на гайди и тъпани, започна днешният Празник на лавандулата в Карлово. Красиво празнично шествие, предвождано от Феята на лавандулата – Емили Подгорска и Царицата на розата – Миглена Мандраджиева, премина по ул. „Водопад“. Жители и гости на града се насладиха на пъстрите костюми и кръшните хора на танцьорите от читалищата в Карлово, Сушица, Баня, Ведраре, Каравелово, Васил Левски, Слатина и Столетово, които взеха участие в фолклорно надиграване „С хоро на лавандула“.
Празничната програма продължава в Исторически музей и ЕК „Старинно Карлово“ с демонстрации на лавандуловарене и дегустации на продукти с лавандула. Вечерта ще завърши с концертна програма на група „Остава“.
За осма поредна година община Карлово организира този красив празник. Лавандулата, както и маслодайната българска роза са част от поминъка и културата на карловци. Запазвайки традициите и почитайки българските празници и обичаи, те ще бъдат съхранени за следващите поколения.
Прочетена 320 пъти