Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет09292023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Празник на розата и емоциите в Карлово
Събота, 28 Май 2022 15:53

Празник на розата и емоциите в Карлово Избрана

Оценете
(2 гласа)

Медия

Празнични прояви бележат днешния съботен ден, който е част от Празник на розата – Карлово 2022.

В ранните часове на деня, в карловските градини, започна традиционния ритуал Розобер, по време на който Царица роза 2022 Миглена Мандраджиева получи короната от Царицата на розата за 2021 година Елена Данова.

Последва празнични шествие по улица „Водопад“, което бе водено от Царица роза 2022 и нейните подгласнички, а в него се включиха още фолклорни състави в автентични носии от карловския край и кукерски състави от град Баня, село Бегунци, село Войнягово, село Ведраре, село Васил Левски, село Горни Домлян, село Дъбене, село Каравелово, село Кърнаре, село Климент, село Столетово, село Христо Даново.

В шествието взеха участие още Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, ВГ „Карловойс“, ФА „Розова долина“, ТС от гр. Твърдица (Молдова), както и мажоретни формации, танцово и балетно студио.

Васил Бинев бе водещ на празника на обновения площад „20-ти юли“, а кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи златната роза на Миглена Мандраджиева и отправи приветствие към всички жители и гости на града.

Думата имаше също Министърът на земеделието г-н Иван Иванов, който уважи празника на розата в град Карлово и бе тук по покана на Народния представител от 47-то Народно събрание г-жа Веска Ненчева.

В ЕК “Старинно Карлово“ и Исторически музей – Карлово имаше демонстрация на розоварене и демонстрация за замесване на хляб, допълнена от гласовете на певческа група „Ведрина“ при Народно читалище „Развитие-2016“ – село, които показаха, че е лесно да се работи и пее.

В централната част на града има базар „Алея на розата“, както и мобилни работилници, а вечерта, в 20.00 часа, площад „20-ти юли“ ще се превърне в сцена за концерта-спектакъл „Прегръдки“ с участието на Петя Буюклиева, маестро Васил Делиев, Струнен квартет „Дестини“ и Тони Георгиев.

 

Автор: Зоя Станкова

Прочетена 1102 пъти