Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт11282023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Премиера на книгата по повод 152-годишния юбилей на карловския театър
Сряда, 11 Май 2022 09:54

Премиера на книгата по повод 152-годишния юбилей на карловския театър Избрана

Оценете
(17 гласа)

Медия

На 10-ти май, в камерната зала на Народно читалище „Васил Левски-1861“ – град Карлово, бе представена книгата „Театър „Елена Снежина“ – 152 години история“, чиито автор е Зоя Станкова.

София Бановска, както винаги, направи емоционално и съдържателно представяне на мястото на театъра в дните ни, на книгата и авторката.

Прозвучаха думи за читалищата, за самодейността, за творчеството, за онази луда и нестихваща любов към театъра и към сцената.

Във видео бяха представени снимки от архива на читалището, на представления играни през годините.

Споменати бяха имената на актьорите,  които са минали границите на Розовата долина, за да дадат своя принос в национален мащаб – Елена Снежина, Васил Кирков, Иван Попов, Олга Кирчева.

В самата книга са споменати още имената на актьори, режисьори, сценографи, художествени ръководители, композитори, музикални оформители  на театъра през годините. Могат да се прочетат и емоционалните писания на всички артисти от юбилейния състав на Театър „Елена Снежина“.

Цялата зала аплодира на крака и човека, който е сърцето на театър „Елена Снежина“ от 52 години насам, художественият ръководител на състава – Иван Стефанов. Човекът, който е отдал живота си на сцената, читалището и театралното изкуство.

Председателят на Народно читалище „Васил Левски-1861“ – град Карлово, Иван Хаджийски също с нескрито вълнение и емоция приветства Иван Стефанов, авторката и театралния колектив.

„Предизвикателство беше! Нескрита емоция! До някъде несигурност, защото все пак този край ми беше по-чужд. Наложи се да изчета доста литература. В един момент беше хаос от снимки, датиране, надписване, издирване и прочие. Като ненаучена роля от пиеса, в която трябва да подредиш героите, местата, времето им. Да се превърнеш в сценограф на думите и в строител на един декор, наречен история, който ще остане след всяко едно угасване на прожекторите след представление и след всички притихващи аплодисменти!
Всяка история носи в себе си различни хора, събития, места, емоции, заряд. Ярък е всеки театрален живот, независимо дали на актьор (самодеец), или на цял един творчески колектив, който в годините се изменя.“, споделя авторката на книгата.

Автор: “Karlovo News”

Прочетена 1193 пъти