Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Продължават мероприятията в "Ген. Владимир Заимов" по НП "Иновации в действие"
Сряда, 05 Април 2023 17:26

Продължават мероприятията в "Ген. Владимир Заимов" по НП "Иновации в действие" Избрана

Оценете
(1 глас)
 
Програмата бе открита с презентация на главен учител инж. Мария Стоянова - „5 година иновативна професионална гимназия Заимов“, а учениците от IX B клас, обучавани по професиите "Готвач" и "Хлебар-сладкар" с ръководители инж. Виолета Гърдева и Христина Янева представиха първия открит урок на тема: „Опаковане на храните – материали и методи за удължаване срока на трайност. Рециклиране и опазване на околната среда.” – по иновативен предмет „Химия и опазване на околната среда в хранителните технологии“
 
Урокът премина през 3 етапа:
В първия етап, участниците ни запознаха с материалите, използвани за производство на опаковки на храни.
Във вторият, показаха опаковане и етикиране на храни, а в третият - Опазване на околната среда - разделно събиране на отпадъци и рециклиране.
 
Вторият открит урок - “ Цветната снимка на Сопот” част от иновацията “ Зелен туризъм”се проведе в къща- музей” Иван Вазов”.
Учениците от 9 б клас специалност “Организация на туризма и свободното време”, професия ”Организатор на туристическа агентска дейност” и учителите Дарина Татарлиева - Биология и здравно образование, Пламена Ненкова - професионална подготовка направление Туризъм , Христина Кулинска - Екология в туризма, представиха пред гостите непознатата страна на Сопот - нейните цветни градини.
След встъпителните думи за иновацията и поздрав към гостите, беше представена целта на урока- мястото на автентичния сопотски двор в облика на града и използването му като ресурс на туризма. На гостите бе предоставена възможност за виртуална разходка из запазените сопотски градини.
 
Последва разказ за сопотските градини през погледа на една Сопотненка - разказ за Митка Бошнакова.
Бяха представени характерните растителни видове, част от автентичния сопотски двор.
Като принос към устойчивото развитие, учениците засяха три сандъчета с мушкато, които подариха на домакините от къща- музей” Иван Вазов”.
 
Урокът продължи в “Сопотския еснафъ” със среща - разговор с Бойка Райчанова - съвременна пазителка на традицията по поддръжка на сопотските градини.
За спомен от “ Цветната снимка на Сопот” , представителите на гостуващите училища получиха подаръци под формата на календари с аранжирани снимки на типични за сопотския двор цветя.
Прочетена 341 пъти