Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Проф. д-р Иван Гаврилов с Отличие за духовност, хуманизъм и патриотизъм „Йеродякон Игнатий – Васил Левски“
Понеделник, 14 Ноември 2022 16:35

Проф. д-р Иван Гаврилов с Отличие за духовност, хуманизъм и патриотизъм „Йеродякон Игнатий – Васил Левски“ Избрана

Оценете
(1 глас)

Проф. д-р Иван Гаврилов с Отличие за духовност, хуманизъм и патриотизъм „Йеродякон Игнатий – Васил Левски“ за 2022 година! 

На 13-ти ноември 2022 г. в Камерна зала на НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ се състоя церемония по връчване на Отличието за духовност, хуманизъм и патриотизъм „Йеродякон Игнатий – Васил Левски“, учредено от уважаваните карловски скулптори Николина Канарова и Недко Кръстев през 2014 г. 
Най-карловското отличие, връчено за девета поредна година, бе присъдено на проф. д-р Иван Гаврилов – блестящ хирург, безкористно отдаден на стремежа за спасяване на българската памет, добротворец, дарител и съвременен будител!
Благодарим на г-жа Николина Канарова, затова, че за втора поредна година ни се довери да бъдем домакин и организатор на това знаково за града ни събитие! С радост съобщаваме, че това вече е традиция и ще бъде съвместна инициатива занапред! За нас е чест!
Благодарим на проф. д-р Гаврилов, че ни даде възможност лично да стиснем ръката на един достоен българин, ръка, която не само спасява живот, спасява и от забрава! За никого не беше изненада поредният жест на дарителство от страна на Професора – дари книги на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“, на г-жа Канарова, на Читалището ни. Получихме и портрет на Апостола с посланието „Да опазим България“! И както самият Професор казва, което с пълна сила важи и за него: „За мен добрият човек не може да е добър в определена част от деня или годината, или само на работа. Трябва да е добър във всичко и навсякъде!“
Изключително емоционална среща, която ще помним дълго. Водещ на събитието беше г-жа София Бановска, която за пореден път очарова присъстващите със способността си да открива и подрежда малки, но значими детайли, които са в основата на съвършенството. По повод на представянето, самият проф. Гаврилов се обърна към г-жа Бановска с думите: „Успяхте да ме разплачете!“. С прекрасна реч се включи и г-жа Канарова, която разказа историята на Отличието, както и обоснова мотивите за избор на проф. д-р Гаврилов да бъде негов носител за 2022 г. Получавайки Отличието (бронзов бюст на Васил Левски, дело на Николина Канарова и Недко Кръстев), Професорът целуна ръка на г-жа Канарова, целуна и Апостола... Г-жа Канарова връчи и традиционната грамота, придружаваща отличието. Проф. Гаврилов също държа прочувствена реч и на свой ред, успя да разплаче присъстващите с разказите за ежедневните битки, които води, борейки се да опази живота и българската памет!
Уважението си към Професора засвидетелства и Средно училище „Васил Левски“ – Карлово, в лицето на ученичката Мария Кръстанова, която отправи сърдечно обръщение с неподправена младежка емоция и успя да развълнува всички в залата!
Благодарим от сърце и на цигуларя Стилиян Дерменджиев и пианиста Илия Пиринчиев за красивия музикален поздрав, благодарим и на всички, които бяха част от тази прекрасна и наситена с емоции среща!
Събитието завърши с коктейл и приятна дискусия. За нас беше чест и удоволствие да бъдем Ваш домакин!
 
Екип на НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ – Карлово
Прочетена 593 пъти