Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб05282022

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ С депутатско присъствие Карлово отбеляза 144 години от първия градски съвет
Неделя, 16 Януари 2022 15:02

С депутатско присъствие Карлово отбеляза 144 години от първия градски съвет Избрана

Оценете
(3 гласа)

На 16 януари се навършват 144 години от избора на първия градски съвет в град Карлово.  

Събитието бе отбелязано с празнично честване, което започна с водосвет, отслужен от отец Матей, в храм „Свети Николай“. Най-старият храм в Карлово, където през 1878 година е поставено началото на местното самоуправление от 35 души, които се събират в общата стая на църквата и учредяват общинския съвет.  

Непосредствено след водосвета, от служител на Исторически музей – Карлово, пред паметната плоча на храм „Свети Николай“ бе направена и кратка историческа ретроспекция на събитията.

Цветя в знак на признателност към будното дело на карловци бяха поднесени, както на паметната плоча на храма, така и на паметната плоча на Васил Караиванов на сградата на Община Карлово от кмета на Община Карлово – д-р Емил Кабаиванов, народният представител от 47-то Народно събрание – Веска Ненчева, Председателят на Общински съвет Карлово - Доньо Тодоров, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, заместник-председателят на Общински съвет – Сопот – Станислав Стоенчев, общински съветници, родственици на Апостола и признателни граждани.

Слово за живота и дейността от наследник на Васил Караиванов бе произнесено пред паметната му плоча, а заседанието на Общинския съвет започна с Химна на Република България, изсвирен от военния духов оркестър.

Сред гостите на празничното заседание бяха д-р Емил Кабаиванов, г-жа Веска Ненчева, заместник кметовете на Община Карлово, секретаря на Община Карлово, г-н Станислав Стоенчев,  г-н Минко Минков – кмет на община Карлово в предходни мандати, родствениците на Васил Левски, г-жа Мария Деянова, г-жа Дора Чаушева.

В началото на заседанието директорката на Исторически музей – Карлово припомни обстойно събитията от 1877-1878 година.

Към мъдрост, отговорност, разбирателство и уважение, както е било и до сега, в емоционалната си реч призова кметът на Община Карлово – д-р Емил Кабаиванов.

Народният представител от 47-то Народно събрание Веска Ненчева отбеляза в словото си момента с отговорността и задължението пред населението. Тя сподели, че за два мандата в Общински съвет – Карлово, благодарение на много от колегите си в залата, е имала възможността да получи опита и силата, с които се отстояват ценности, принципи и интереси.

„Да сме мъдри и последователни и да не забравяме, че само съвместната и добронамерена работа помага за благоденствието на народа ни. Да не забравяме корените си и от къде сме тръгнали.“ – призова г-жа Ненчева.

 

Автор: Зоя Станкова

Прочетена 368 пъти