Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт11292022

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Скулпторът Атанас Карадечев откри изложба в Карлово
Вторник, 12 Април 2022 10:00

Скулпторът Атанас Карадечев откри изложба в Карлово Избрана

Оценете
(1 глас)

На 11 април скулпторът Атанас Карадечев откри изложба в Художествената галерия в град Карлово.

Атанас Карадечев е известен с монументалните си творби. Той е едно от големите имена в скулптурата.Има множество постижения и дузина признания. Негови творби могат да се видят в различни краища на България.

В творческата му визитка фигурират над 20 изложби в престижни галерии в Швейцария, Венецуела и Франция. Пластиката му "Любов" е избрана в арт- колекцията на века в Хага.Негови творби попадат в един каталог за продажби на произведения на изкуството с Албрехт Дюрер, Пабло Пикасо и Виктор Вазарели.

Светът на твореца, душата му, ателието му са едно пътуване сред безкрая – безкрай от вдъхновение!

Разходка в неговия свят, изпълнен с толкова вълнение и чудеса, с поглед в красивото, с поглед не просто в очите на човека насреща, а директно в сърцето му. Усещане! Карадечев усеща хората и „взема“ от тях най-доброто, сякаш моделира добротата и я изкарва на показ.

Разходка сред пластики, модели, портрети. Понякога стъпваш на паднала глина, която в неговите ръце се превръща в живо същество, досущ, както „човекът е създаден от кал“ – стотици хора оживяват чрез съзнанието и в ръцете на Атанас Карадаечев.

А, душата му, тя не спира да лети, да търси, да обича. Онази, неспокойна творческа душа, която създава и създава.

Чест е да се докоснеш до изкуството на Атанас Карадечев, до неговата ярка личност и до онзи безкрай, в който има единствено свобода. Свобода на духа и мислите. Свобода за човека и изкуството. Борба за един по-добър, по-красив и по-истински свят!

Останали са думите на Микеланджело Буонароти "Когато една творба е от глина, в нея има малко живот. Когато е от гипс, е мъртва. Оживява едва като се отлее от бронз". Дали те са актуални и днес, дали важат за творчеството и на скулптура Атанас Карадечев, всеки може сам да се убеди като разгледа творбите му в Художествената галерия в град Карлово. Те ще бъдат там до края на месец април.

Автор: Зоя Станкова


 

Прочетена 532 пъти