Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет09292023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ СУ "Васил Левски" Карлово финализира участието си проекта "Чест и достойнство - ние, гордите потомци на Стремските войни!"
Понеделник, 27 Юни 2022 20:49

СУ "Васил Левски" Карлово финализира участието си проекта "Чест и достойнство - ние, гордите потомци на Стремските войни!" Избрана

Оценете
(2 гласа)

Медия

Днес в Историческия музей в Карлово тържествено закрихме проекта "Чест и достойнство - ние, гордите потомци на Стремските войни!" на учениците от 10. клас на СУ "Васил Левски" - Карлово по НП на МОН и МО " Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия" 2021. Гости на събитието бяха - бригаден генерал Деян Дешков - командир на 61 - ва Стрямска механизирана бригада, г-н Антон Минев - заместник - кмет на Община Карлово, г-жа Росица Минчева - заместник - директор по УД в СУ "Васил Левски" - Карлово, г-жа Мария Василева - заместник - директор по АСД в СУ "Васил Левски" - Карлово, г-н ИВан Балтов почетен председател от Общинска организация на СОСЗР „Васил Левски“ - Карлово, представители на туристически комплекс "Старинно Карлово" и Историческия музей, преподаватели от СУ "Васил Левски", ученици. Представихме клипа "Балканската комедия, заснет по пиесата „Балканската комедия“ по сценария на Борис Руменов.
„Балканската комедия” представлява злободневен политически фарс с действащи лица Ганю Балкански, Газда Джуро, Йово Црногорец, Кир Яне, Хасан ага и Домну Мамалигареску. Алегорията е от ясна по-ясна –комедийният конфликт противопоставя Бай Ганю на неговите „съюзници-разбойници”, сюжетът е изпъстрен и с остроумни обрати, почерпени колкото от реални събития, толкова и от авторовото въображение, но е разрешен в патриотичен план: сърбинът и черногорецът изяждат „голям даяк”, а българинът, макар и победен, напуска с достойнство сцената. Удоволствие и искрен смях предизвиква речта на героите, изпъстрена с характерни за народността им „макаронизми”.
„Само Вазовият „Борислав” и Борювата „Балканска комедия” умееха да раздрусат тъй силно и непринудено душата на българина” – пише Тодор Кожухаров. И добавя: О, колко мъчно е да разсмееш нашия затворен и постоянно унил човек от народа.”
Ние бихме добавили, че един нов прочит на тази комедия би показал, че тя не е изгубила от своята свежест, а донякъде и актуалност, а чрез изработването на видео клипа и театралните превъплъщения на нашите ученици се опитахме да пресъздадем атмосферата и въздействието на военния полеви театър към 28 - ми пехотен Стремски полк, който е повдигал бойния дух на фронтовата линия!
Всички участници в клипа - получиха диск, а на участниците в проекта - бриг. ген. Дешков и г-н Минев - връчиха грамоти и книги с есетата, участвали в конкурса " Ние помним и не забравяме!"
Споделихме и новината, че училището е от 35 училища в страната, което ще участва с 9 представители в изпълнение на модул Б от програмата "Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики" в НВУ "Васил Левски" - град Велико Търново в периода от 18 до 23 юли 2022г. Отборите са разпределени в 5 смени по 7 групи в една смяна!
Прочетена 897 пъти