Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Веска Ненчева: БСП няма да позволи ЕК да класифицира розовото масло като химически продукт
Сряда, 08 Февруари 2023 20:12

Веска Ненчева: БСП няма да позволи ЕК да класифицира розовото масло като химически продукт Избрана

Оценете
(2 гласа)

Левицата ще се бори за защита на българското течно злато, ако твърденията се окажат истина

 

„Съхраняването и развитието на розопроизводството и розопреработването е изключително важен въпрос в Розовата долина и част от политиките на БСП за запазване на родното производство. Вече имаме Закон за маслодайната роза. Да, той трябва да бъде прецизиран, но пък дава възможност държавата да защитава сектора.“ Това написа в профила си във Фейсбук Веска Ненчева - член на НС на БСП и народен представител от “БСП за България“ в 48-ия парламент.

 

„Този път ще защитим българското течно злато на ниво Европейска комисия, ако има основание за това“, категоричен е социалистът обясни какъв е казусът: „От две седмици в карловския край ескалира напрежение около писмо, с което се сезира за предложение в Европейската комисия за класифициране на розово масло и други етерични масла като химически продукти, а не като натурални продукти. Това е изключително тревожно, ако е така, защото би ограничило приложението на розовото масло в хранителната, козметичната и фармацевтичната индустрия и би рефлектирало върху розопоризводтвото в България“, сигнализира Веска Ненчева.

 

По думите ѝ народните представители от левицата веднага са потърсили информация от своите евродепутати. „Те проследиха много внимателно законодателния процес. Информирали са за казуса своите колеги от други държави членки. Представителите на БСП в Европейския парламент са в контакт с Европейската комисия, от където към момента няма предложено такова законодателство или инициатива за подобно“, заяви тя и допълни, че ако се наложи, левицата ще предприеме всички необходими стъпки на европейско ниво, за да се защити българският интерес. 

 

„За кратко време проведох интензивни разговори и срещи с розопроизводители и розопреработватели. Една част от тях са обезпокоени, ако това се окаже истина и заедно ще се борим за защита на българското розово масло и другите етерични масла, както сме го правили досега“, пише още Ненчева, за която българската маслодайна роза е кауза.

 

Социалистът призова, ако има такъв официален и конкретен документ, той да бъде показан, за да бъдат предприети конкретни действия към Европейската комисия. „Всичко друго го приемам като спекулиране с поминъка, труда и безпокойството на хората във време на икономическа криза и природни бедствия“, смята Ненчева.

 

„Вярвам, че всяка политическа партия в България, която има избрани евродепутати, ще прояви разум, и ако милее искрено за защити емблемата на България -  „маслодайната роза“, ще бъде загрижена постоянно, а не само в предизборни кампании“, заключи тя.

Прочетена 429 пъти