Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Заместник-ректор на Тракийския университет представи в Карлово проекта за „Малка водородна долина“
Сряда, 22 Май 2024 23:15

Заместник-ректор на Тракийския университет представи в Карлово проекта за „Малка водородна долина“ Избрана

Оценете
(0 гласа)

Заместник-ректорът по научноизследователска и международна дейност на Тракийския университет проф. д-р Дарина Заимова представи в Карлово на 22 май проекта за „Малка водородна долина“. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, заместник-председателят Анастасия Чолакова и общински съветници присъстваха на презентацията на проф. Заимова.

Проектът „ZAHYR“, чийто основен координатор е Тракийският университет, е за изграждане малка „Водородна долина“. Моделът, който ще бъде приложен както в Стара Загора, така и в Карлово, е за захранване на превозните средства на Домашния социален патронаж, училищните и междуселищните автобуси и уличното осветление, поясни проф. Заимова. Тя допълни, че основната цел на „ZAHYR“ е създаване на нисковъглеродна и въглеродно неутрална икономика.

Цялата идея на проекта е производство на „зелен водород“, чрез който ставаме енергийно независими и създаваме енергийна общност. Включването на община Карлово бе одобрено с решение на Общинския съвет. „Водородната долина“ е иновативна форма за съхраняване на зелена енергия, като за целта ЕС е предвидил инвестиции от над 2 млрд. евро за осъществяване на преход към водородна икономика, обобщи д-р Кабаиванов.

В проекта участват общините Стара Загора, Карлово, Нова Загора, Кюстендил и др. Предстои включването и на други общини към „ZAHYR“.

Прочетена 135 пъти